Cloud technology concept: Red Cloud Whis Padlock on digital background, 3d render

PIERWSZA ROCZNICA UCHWALENIA RODO

Dodano: Kwiecień 27, 2017 Kategoria: Unijne rozporządzenie o ochronie danych (RODO) Autor: Dominik Sęczkowski

Każda okazja do świętowania jest dobra. Tym razem, dla wszystkich tych, którzy są zainteresowani ochroną danych osobowych oraz tych, którzy z uwagi na prowadzony biznes powinni się nią zainteresować, okazja jest szczególna i warta uwagi.

Dzisiaj obchodzimy bowiem pierwszą rocznicę uchwalenia przez Parlament Europejski i Radę Unii Europejskiej ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych, tzw. RODO. Rozporządzenie, począwszy od 25 maja 2018 r. znacząco zmieni stan prawny ochrony danych osobowych nie tylko w Polsce, ale w całej Unii Europejskiej.

Trzeba przyznać, że czas od uchwalenia RODO upłynął błyskawicznie. Niewiele czasu – bo tylko 13 miesięcy – pozostało także do momentu, od którego przepisy rozporządzenia ogólnego będą miały zastosowanie – będą im podlegali wszyscy, bez wyjątku i bez żadnej taryfy ulgowej oraz na jednolitych zasadach we wszystkich państwach członkowskich UE.

Niewątpliwie, warto te 13 miesięcy wykorzystać w pełni – wyzwań związanych z dostosowaniem prowadzonego biznesu do nowych regulacji o ochronie danych osobowych jest bowiem bez liku, zaś ich skala i charakter powodują, że trzeba się rzetelnie do tego przygotować.

Czasu pozostałego do 25 maja 2018 r. nie traci również polski ustawodawca. Ministerstwo Cyfryzacji opublikowało już pierwszy projekt roboczy nowej ustawy o ochronie danych osobowych. Cały czas trwają również prace legislacyjne związane z koniecznością zharmonizowania polskich przepisów krajowych z rozwiązaniami prawnymi przyjętym na gruncie RODO.

Oczywiście, o wszystkich aspektach związanych z przygotowywaniem się do stosowania rozporządzenia oraz wdrażaniem go do polskiego systemu prawa będzie informować na bieżąco.

Jednocześnie wszystkich zainteresowanych nowymi przepisami zapraszamy na stronę internetową poświęconą w całości RODO.

Masz pytania dotyczące tematu artykułu? Skontaktuj się z autorem.

dominik-seczkowski

Dominik Sęczkowski
Aplikant
dominik.seczkowski@lubasziwspolnicy.pl

Wykonanie Agencja Interaktywna Czarny Kod www.czarnykod.pl

Copyright by Lubasz i Wspólnicy

Używamy cookies i podobnych technologii. Uzyskujemy do nich dostęp w celach statystycznych i zapewnienia prawidłowego działania strony. Możesz określić w przeglądarce warunki przechowywania cookies i dostępu do nich. Więcej