Cloud technology concept: Red Cloud Whis Padlock on digital background, 3d render

PIERWSZA ROCZNICA UCHWALENIA RODO

Każda okazja do świętowania jest dobra. Tym razem, dla wszystkich tych, którzy są zainteresowani ochroną danych osobowych oraz tych, którzy z uwagi na prowadzony biznes powinni się nią zainteresować, okazja jest szczególna i warta uwagi.

Dzisiaj obchodzimy bowiem pierwszą rocznicę uchwalenia przez Parlament Europejski i Radę Unii Europejskiej ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych, tzw. RODO. Rozporządzenie, począwszy od 25 maja 2018 r. znacząco zmieni stan prawny ochrony danych osobowych nie tylko w Polsce, ale w całej Unii Europejskiej.

Trzeba przyznać, że czas od uchwalenia RODO upłynął błyskawicznie. Niewiele czasu – bo tylko 13 miesięcy – pozostało także do momentu, od którego przepisy rozporządzenia ogólnego będą miały zastosowanie – będą im podlegali wszyscy, bez wyjątku i bez żadnej taryfy ulgowej oraz na jednolitych zasadach we wszystkich państwach członkowskich UE.

Niewątpliwie, warto te 13 miesięcy wykorzystać w pełni – wyzwań związanych z dostosowaniem prowadzonego biznesu do nowych regulacji o ochronie danych osobowych jest bowiem bez liku, zaś ich skala i charakter powodują, że trzeba się rzetelnie do tego przygotować.

Czasu pozostałego do 25 maja 2018 r. nie traci również polski ustawodawca. Ministerstwo Cyfryzacji opublikowało już pierwszy projekt roboczy nowej ustawy o ochronie danych osobowych. Cały czas trwają również prace legislacyjne związane z koniecznością zharmonizowania polskich przepisów krajowych z rozwiązaniami prawnymi przyjętym na gruncie RODO.

Oczywiście, o wszystkich aspektach związanych z przygotowywaniem się do stosowania rozporządzenia oraz wdrażaniem go do polskiego systemu prawa będzie informować na bieżąco.

Jednocześnie wszystkich zainteresowanych nowymi przepisami zapraszamy na stronę internetową poświęconą w całości RODO.

Masz pytania dotyczące tematu artykułu? Skontaktuj się z autorem.

dominik-seczkowski

Dominik Sęczkowski
Aplikant
dominik.seczkowski@lubasziwspolnicy.pl

Wykonanie Agencja Interaktywna Czarny Kod www.czarnykod.pl

Copyright by Lubasz i Wspólnicy

Używamy cookies i podobnych technologii. Uzyskujemy do nich dostęp w celach statystycznych i zapewnienia prawidłowego działania strony. Możesz określić w przeglądarce warunki przechowywania cookies i dostępu do nich. Więcej